Hvordan jeg lapper mit tøj

Jeg har en forkærlighed for kulørte cardigans. De skal ikke være for tykke i materialet, men gerne af blød uld - der ikke kradser. Så bruger jeg dem året rundt, som jakke om sommeren og som ekstra trøje om vinteren. Jeg brugerdem så meget, at de ofter er tyndslidte og får små huller rundt omkring.

I dag vil jeg lappe to af mine yndlings-cardigans, inden vi skal på ferie til Berlin i morgen. En tomatrød fra Mads Nørgaard, som jeg har haft i 3 år. Og en (oprindelig lysegul - men nu) tagrør-plante-farvet cardigan fra WoodWood, som jeg har haft i 6 år.

1. Først stryger jeg hen over huller med et varmt strygejern, så materialet bliver mere flat.

2. Derefter klipper jeg vlieseline og stof i lige store stykker - i en størrelse, som kan dække hullerne. Dette vlieseline har lim på begge sider, da jeg godt kan lide at bruge mit eget stof på den anden side. Du kan også bruge vlieseline med lim på kun 1 side - så slipper du for at skulle bruge stofstykker.

3. På min WoodWood cardigan lægger jeg først vlieseline og så stof på bagsiden. Jeg bruger små stykker hør, som jeg har farvet med tagrør (i et andet projekt). På Min Mads Nørgaard cardigan lægger jeg vlieseline og stof på forsiden.

4. Så stryger jeg uden damp på de små stykker. Nogle gange har jeg et viskestykke imellem strygejern og stof, så cardiganen ikke får mærker. Strygejernet er på næsthøjeste varme for at få vlieselinen til at smelte.

5. Efterfølgende syr jeg sting rundt om stoflappen på min Mads Nørgaard cardigan, så den sidder ordentligt fast. På min WoodWood cardigan tråder jeg de løser ender, så hullerne bliver stoppet - og dækket. Jeg bruger tråd, der passer i farven.

6. Begge cardigan er nu færdige og klar til at blive brugt igen - i en opdateret version.

Stopper, lapper og reparerer du også tit dit eget tøj? Hvis du synes, at du har brug for flere råd og mere vejledning, er du velkommen på workshop'en 'Lap og vin' d. 30. oktober 2019 kl. 18.30. Du kan læse mere her. Jeg vil være der sammen med Lan fra Mochi Copenhagen til at lære dig at 'rede' dit tøj.