San Pellegrino, Valle Brembana, Italien

San Pellegrino er en smuk, gammel spa-by beliggende ved floden Brembo i dalen Valle Brembana nord for Bergamo. Byen har ikke mere end 5000 indbyggere, men indeholder alligevel en del små butikker, restauranter, kirker og pladser. Turister (især fra Italien) kommer dertil, når de ønsker spa-ophold, en tur i bjergene, en skiferie eller en pause fra sommerens varme i de italienske storbyer.

Byen havde sin storhedstid fra år 1900 og ca. 20 år frem. Der blev bygget broer, jernbane, casino, hoteller, spa, bjergbane, mm. i den fantastiske stil, Art Nouveau - på dansk, Jugendstil/Skønvirke. Selv kongen kom på besøg for at smage vandet, der skulle være godt for helbredet. I dag er flere af bygningerne renoveret, og vi håber også, at de når at genåbne bjergbanen denne sommer.

Byen er ikke større, end man kan gå rundt. Det er dejligt at spadsere ved floden, lidt opad bjergene, hvor træerne skygger. Der er masser af små barer, hjemmelavet is og hemmelige kroge, der venter på at blive fundet. 
Der er også den lokale turistinformation, som kan hjælpe med flere ideer.

San Pellegrino er i dag mest kendt for danskvand af samme navn. Virksomheden er et vigtigt varemærke og arbejdsplads for byen. Lige nu er de ved at skabe et nyt museum og oplevelseshus (tegnet af Bjarke Ingels Group), som står færdig næste sommer (2019).

Dalen er smuk - og bjergene næsten endnu mere. 45 min. fra San Pellegrino ligger gode skisteder, der er om sommeren er gode vandresteder. Der er bjergsøer, bjergtoppe og bjergstier, der er værd at besøge. Lokale gårde laver skønne oste og salami - og vi anbefaler gerne, hvor man kan tage hen før eller efter turen til San Pellegrino med os. Vi har selv hus i Somendenna - 10 km fra San Pellegrino på en bjergtop.

San Pellegrino ligger 30 min fra Bergamo, 40 min fra Bergamo Lufthavn, 50 min fra Milano og fra Milano Malpensa Lufthavn, 90 min fra Gardasøen og 2 t 30 min fra Venedig. Skal du til Middelhavet er det ca. 3 t. Kommer du i bil fra Danmark (København) er der 1500 km.