Hvor er det, vi skal hen?

San Pellegrino i Valle Brembana

San Pellegrino er en smuk, gammel spa-by beliggende ved floden Brembo i dalen Valle Brembana nord for Bergamo. Byen har ikke mere end 5000 indbyggere, men indeholder alligevel en del butikker, restauranter, kirker og skoler. Turister (især fra Italien) kommer dertil, når de ønsker spa-ophold, en tur i bjergene, en skiferie eller en pause fra sommerens varme i de italienske storbyer.

Byen havde sin storhedstid fra år 1900 og ca. 20 år frem. Der blev der bygget broer, jernbane, casino, hoteller, spa, bjergbane, mm. i den fantastiske stil, Art Nouveau - på dansk, Jugendstil/Skønvirke. Selv kongen kom på besøg for at smage vandet, der skulle være godt for helbredet. I dag er flere af bygningerne renoveret, og vi håber også, at de når at genåbne bjergbanen inden denne sommer.

Byen er ikke større, end man kan gå rundt. Det er dejligt at spadsere ved floden, lidt op i bjergene eller gå på legepladsen, hvor træerne skygger. Der er masser af små barer, hjemmelavet is og hemmelige kroge, der venter på at blive fundet. Byen har også et (lidt gammelt) minigolf og flere boldbaner. Der er også den lokale turistinformation, som kan hjælpe med flere ideer.

San Pellegrino er i dag mest kendt for danskvand af samme navn. Virksomheden er rigtig vigtig for byen - og lige nu er de ved at skabe et nyt museum og oplevelseshus (tegnet af Bjarke Ingels Group), som står færdig næste sommer.

Dalen er smuk - og bjergene næsten endnu mere. 45 min. fra San Pellegrino ligger gode skisteder, der er om sommeren er gode vandresteder. Der er bjergsøer, bjergtoppe og bjergstier, der er værd at besøge. Lokale gårde laver skønne oste og salami - og vi anbefaler gerne, hvor man kan tage hen før eller efter turen til San Pellegrino med os. Vi har selv hus i Somendenna - 10 km fra San Pellegrino på en bjergtop.

San Pellegrino ligger 30 min fra Bergamo, 40 min fra Bergamo Lufthavn, 50 min fra Milano og fra Milano Malpensa Lufthavn, 90 min fra Gardasøen og 2 t 30 min fra Venedig. Skal du til Middelhavet er det ca. 3 t. Kommer du fra Danmark er der fra København 1500 km.

Hotel Bigio

Vi holdt vores bryllup her. Vi holder fødselsdage her. Vi spiser aftensmad. Vi drikker morgenkaffe. Vi får drinks og is. Vi kommer her hvert år. Altid tilbage. Fordi det er hyggeligt, centralt, u-fancy og dækker hele familiens behov for skøn mad og drikke, plads til leg (i mens de voksne spiser) og lokal stemning.

Der findes flottere hoteller, men Hotel Bigio er fyldt med charme og en skøn have. Det er den samme familie, der har haft hotellet i flere årtier - og de er blevet kendt for deres skønne kager, og nu også maden, som svigersønnen har fået op i en anden klasse.

Vi booker de klassiske værelser med gule vægge og gamle senge. Der er altaner mod gården og haven - og alle har eget toilet og bad.

Morgenmaden er italiensk - og de er lidt mere simple end os danskere ved dette måltid. Der kaffe/te, juice, små yoghurt, brød, smør, ost, marmelade, kager og croissanter.

Frokosten er til gengæld større end vores. Der er primi piatti (gerne en pasta eller en risotto) og secondo (hovedret - fisk, kød eller ost med grøntsager) - og til sidst en kaffe. Der er vand, danskvand og lokal vin til måltidet.

En aperitivo er sjældent blot en drink - men gerne snacks og små hapsere af forskellig art. Nogle gange kan det være et måltid i sig selv.

Aftensmaden er som frokosten (dog aldrig det samme) og så med en dessert oveni (is, små kager, tiramisu eller andet). Også her er der vand, danskvand og lokal vin ad libitum (de forventer dog ikke, at man drikker flere flasker vin pr. person).

Restauranten tager gerne hensyn til allergener og specielle diæter.